Web Analytics Made Easy - Statcounter

کیفیت پایین:

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

کیفیت خوب:

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

عصر ایران؛ محسن ظهوری - گلستان، باب دوم، در اخلاق درویشان. حکایت ۳۱: «از صحبت یاران دمشقم ملالتی پدید آمده بود. سر در بیابان قدس نهادم و با حیوانات انس گرفتم. تا وقتی که اسیر فرنگ شدم.»

صبر کنیم. داستان،‌ بی‌مقدمه و ناگهانی شروع شده.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنکه این حکایت را گفته سعدی است؛ شاعر بلندآوازه ایرانی که در پی هر حکایتی نکته‌ای را گوشزد می‌کرد. البته اینجا با پند و اندرز حکایتش کاری نداریم، که در آخر دلیلش را می‌گویم. می‌خواهیم خود حکایت را بررسی کنیم و ببینیم سعدی چطور و کجا اسیر فرنگی ها شده.

اما قبلش برویم سراغ صلاح‌الدین ایوبی، جنگجوی مشهوری که حکومت ایوبیان را بنیان گذاشت. دودمانی قدرتمند که توانست از عراق و یمن تا مصر امروز را تحت فرمان خود بگیرد. صلاح‌الدین برای تصرف سرزمین‌ مقدس با صلیبیون درگیر شد. مسیحیانی که به دعوت پاپ اعظم‌شان برای تصرف این سرزمین‌ها سال‌های طولانی با مسلمانان در جنگ بودند. ایوبی موفق شد صلیبیون را در جنگ‌های پیاپی شکست دهد و نهایتا اورشلیم را پس از حدود یک‌ قرن، در سال ۴۷۶ خورشیدی از آن‌ها پس بگیرد. این ماجرا صد سال قبل از تولد سعدی رخ داد. همان کسی که اسیر شدنش به دست صلیبیون موضوع داستان ماست.

سعدی که در شیراز به دنیا آمد، صلاح‌الدین ایوبی چند سالی می‌شد که از دنیا رفته بود. ولی از عراق تا شرق مدیترانه، هنوز تحت تسلط جانشینان او بود و صلیبیون دیگر حضور نداشتند. سعدی برای تحصیل به بغداد رفت و چند سال بعدش به سوریه امروز تا در دمشق به تدریس و تحصیل بپردازد. اما انگار یک روز از یاران و دوستانش دلخور می‌شود و آن‌جا را ترک می‌کند:

«از صحبت یاران دمشقم ملالتی پدید آمده بود. سر در بیابان قدس نهادم و با حیوانات انس گرفتم.»

حدس زده‌اند که حدود سال ۶۲۶ خورشیدی، از دمشق راهی عکا شده. شهری در ساحل شرقی مدیترانه که صلاح‌الدین توانسته بود آن را در جنگ‌های صلیبی آزاد کند. اما یعنی سعدی نمی‌دانست هنوز صلیبیون در بخشی از مناطق ساحلی لبنان و فلسطین حضور داشتند؟ شهرهایی که پس از جنگ‌های پیاپی صلاح‌الدین ایوبی و ریچارد یکم پادشاه انگلستان طبق معاهده رَمْلَه به صلیبیون داده شده بود و در طول سال‌های بعدش (کم و زیاد) هنوز در اختیار آن‌ها بود. سعدی می‌گوید بیابان قدس که مشخص نیست دقیقا در مسیر چه شهری بوده ولی می‌دانیم به سمت غرب می‌رفته تا شاید نهایتا به بیت‌المقدس برسد که البته مسیری بسیار طولانی است. هرچه هست، سر از سرزمین‌هایی درآورده که زیر نظر صلیبیون اداره می‌شد.

«تا وقتی که اسیر فرنگ شدم و در خندق طرابلس با جهودانم به کار گل بداشتند.»

طرابلس هنوز هم نامش همین است. شهری در شمال لبنان که صلاح‌الدین نتوانست آن را از مسیحیان پس بگیرد. جایی که به دستور کنت‌نشین شهر تولوز فرانسه، که فرمانروای طرابلس بود، قلعه‌ای ساختند و دورتادورش خندقی زدند؛ همان خندقی که سعدی می‌گوید به همراه دیگر اسیران مسلمان و یهودی مشغول لایروبی آن بودند.

اِبن‌جُبیر جهانگرد و جغرافی‌دان اهل اَندَلُس در سفرنامه‌‌اش درباره رفتار با اسرا در دو شهر صور و عکا که جزو کنت‌نشین طرابلس بوده گفته: «از مراتب لطف و احسان خدای تعالی بر اسیران در این شهرهای فرنگی شام این است که هر یک از شاهان و دولتمندان مسلمان، خاتونان و توانگران در این صفحات شام بخشی از مال خود را به آزاد کردن اسیران مغربی اختصاص می‌دهد.»

سعدی هم چنین شانسی می‌آورد:

«يكي از رؤساي حلب كه سابقه‌اي ميان ما بود گذر كرد و بشناخت و گفت: اي فلان اين چه حالت است؟ گفتم چه گويم:

همي گريختم از مردمان به كوه و به دشت

كه از خداي نبودم به آدمي پرداخت

قياس كن كه چه حالم بود در اين حالت

كه در طويلة نامردمم ببايد ساخت

پاي در زنجير پيش دوستان

به كه با بيگانگان در بوستان

بر حالت من رحمت آورد و به ده دينار از قيدم خلاص كرد و با خود به حلب برد و»

و ادامه ماجرا که به عقد دختر این مرد درمی‌آید و زن بدخوست و سعدی فرار می‌‌کند. به موضوع ما که بررسی اسیر شدن اوست مربوط نمی‌شود و معلوم هم نیست طبق آن‌چه سعدی گفته، حتما تقصیر زن بوده باشد. پس می‌گذریم.

سعدی پس از سال‌ها به شیراز برمی‌گردد و گلستان را می نویسد که این حکایت در آن است. کتابی که او را مشهور می‌کند و زبان فارسی را در ایجاز و صنایع ادبی به اوج می‌رساند. او سفرهای زیادی کرده و خطرات بسیاری از سر گذرانده، اما به حکایت اسیر فرنگ شدن او کمتر پرداخته‌اند. ماجرایی که اگر شانس با او یار نبود و آزاد نمی‌شد، احتمالا امروز از شناختن چنین شاعری محروم بودیم.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: سعدی جنگ های صلیبی صلاح الدین ایوبی طرابلس صلاح الدین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۰۶۳۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قرمز‌ها دل نگران خروج ستاره‌ها در دوران «پسا کلوپ»؛ آیا محمد صلاح و فان دایک از لیورپول می‌روند؟

به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری علم و فناوری آنا، وقتی در ژانویه «یورگن کلوپ» اعلام کرد در پایان فصل به همکاری ۹ ساله اش با باشگاه لیورپول خاتمه می‌دهد، هواداران تیم انگلیسی باور مشترکی داشتند.

آنها فکر می‌کردند دامنه تحولات تیم محبوب شان در حد «تغییر کادر فنی» خلاصه شود. حتی پیش خود می‌گفتند باشگاه ستاره هایش را حفظ می‌کند و تازه وارد‌های کارآمدی را هم به ترکیب اضافه خواهد کرد.

اما حالا که از آن موقع چند ماه گذشته و فصل جاری رو به پایان است، عاشقان تیم لیگ برتری کلی نگران هستند. آنها می‌ترسند با رفتن سرمربی آلمانی، ستاره‌های کلیدی مثل «محمد صلاح» و «فیرجیل فان دایک» نیز اقدام به ترک آنفیلد کنند.

*دل نگرانی به خاطر آینده

دغدغه و دلواپسی‌های بیشمار هواداران بی دلیل نیست. آنها وقتی همه روزه شایعات بسیاری را در مورد بازیکنان می‌شنوند، آنوقت به جایی می‌رسند که باید نگران آینده شوند.

در ارتباط با دو ستاره نامبرده، هواداران خبر‌های را در رسانه‌های نزدیک به باشگاه شنیده اند که همین امر کلی نگران شان کرده است.

اما قبل از آنکه موضوع رفتن ستاره‌ها را مورد بررسی قرارگیرد، باید اذعان کرد در شرایط کنونی انرژی و تمرکز باشگاه لیگ برتری، بیشتر روی موضوع انتخاب سرمربی جدید و جانشین کلوپ است.در همین ارتباط روزنامه دیلی میل، می‌نویسد لیورپول به همکاری با «آرنه اسلات»، سرمربی تیم فاینورد هلند بسیار نزدیک شده است.

این نشریه افزود:با توجه به خبر‌های دقیقی که از باشگاه کسب شده، به نظر می‌آید بسته پیشنهادی قرمز‌ها به مربی هلندی مورد پذیرش واقع شده و به صورت شفاهی وی رضایت خود را ابراز کرده، از این رو حالا طرفین روی جزییات همکاری مشترک در حال گفتگو هستند. اما در مورد کادر بازیکنان تیم نیز نکات ابهام انگیزی وجود دارد. از جمله این که آینده ستاره‌ای همچون محمد صلاح چه خواهد شد. هواداران نیز همانند مطبوعات می‌پرسند وینگر ۳۱ ساله مصری در تیم خواهد ماند یا اینکه راهی تیم دیگری می‌شود؟

*تعیین تکلیف صلاح

مطابق آنچه این منبع معتبر اعلام کرده در پنجره تابستانی احتمال واگذاری مهاجم آفریقایی وجود دارد. به خصوص که تیم‌های ثروتمند عربستانی در حال برنامه ریزی هستند تا بعد از ناکامی در خرید «مو صلاح» در سال گذشته، امسال وی را عاقبت به خدمت گیرند.

قرارداد این بازیکن با تجربه که در ماه دسامبر دویستمین گلش را برای تیم باشگاهی اش به ثمر رساند، در پایان فصل آینده به اتمام می‌رسد. این در حالیست که لیورپول هیچ برنامه‌ای برای فروش وی ندارد. اما با ظهور تیم‌های ثروتمند عربستانی و پیشنهاد‌های اغواکننده احتمالی که در پایان فصل ارائه خواهند داد، هیچ مدرک قطعی دال بر ماندن در تیم و ادامه فعالیتش وجود ندارد.

دیلی میل می‌افزاید: از طرفی تاریخ نشان می‌دهد که لیورپول همیشه بهترین لحظات را برای فروش ستاره هایش انتخاب نکرده و در برخی موارد به «نام‌های بزرگ» اجازه داده حتی قراردادشان تمام شود.

این نشریه از واگذاری فیلیپه کوتینیو، فرناندو تورس، جردن هندرسون، رایان بروستر و فابینیو به عنوان ۵ فروش موفق باشگاه در گذشته یاد کرده است.

*فان دایک می‌رود؟

دومین نگرانی عمده هواداران لیورپول، فروش احتمالی «فیرجیل فان دایک»، کاپیتان هلندی است. شاید باورش سخت باشد، اما در شرایط کنونی تیم‌های مطرحی در قاره سبز نقشه جذب مدافع میانی ۳۲ ساله را می‌کشند.

در این ارتباط دو روز قبل پرتال اخبار فوتبال آلمان گزارش داد باشگاه بروسیا دورتموند سخت در حال برنامه ریزی است که در پنجره تابستانی «فرمانده قرمز‌ها» را به وستفالن بیاورد.

این رسانه افزود: «زنبور‌ها شاید در تابستان پیش رو هیاهوی زیادی راه بیندازند. آنها روی فان دایک تمرکز کرده و می‌خواهند با جذب او، اقدام به تقویت خط دفاع خود برای فصل بعد کنند.»

این موضوع را البته روزنامه دیلی میرر، چاپ لندن نیز به شکلی دیگر تاییدکرده است. «آدرین کانل»، گزارشگر این نشریه در مقاله‌ای عنوان کرد دورتموند با تایید ادین ترزیچ، سرمربی جوانش پروژه جذب فان دایک را کلید زده است. این در حالیست که ستاره با تجربه سال ۲۰۱۸ در ازای ۸۵ میلیون یورو از ساوتهمپتون به خدمت گرفته شد و با تیم حاضر در لیگ جزیره تا یک سال دیگر قرارداد دارد.

این گزارشگر در نوشته خود بیان کرد با توجه به تنها یک سال باقی ماندن از تعهد کاپیتانش، باشگاه انگلیسی ملزم است تا با فان دایک برای امضای قراردادی جدید، رایزنی کرده یا این که وی را در تابستان به دورتموند یا هر تیم متقاضی دیگری بفروشد.

*فان دایک به جای هوملس

در پی انتشار خبر قرارگرفتن نام فان دایک در فهرست خرید دورتموندی ها، هفته نامه معتبر کیکر اطلاعات جزیی تری در اختیار خوانندگانش اینچنین قرارداد:«دورتموند از مدت‌ها قبل بررسی و تحقیق کرد مدافع میانی بزرگی را به خدمت گیرد که در نهایت جانشین «ماتس هوملس» در تیم شود؛ فرماندهی که قادر باشد خط دفاع زرد‌ها را خوب سر و شکل دهد. آنها بعد از بررسی گزینه‌های موجود، نام فان دایک را در صدر فهرست خرید‌های تابستانی خود منظورکرده و قصد دارند تا با بهترین شرایط ممکن مدافع قدرتمند هلندی را به تیم خود بیاورند.»

نشریه آلمانی همچنین ذکرکرد دورتموند در گذشته ستاره‌های هلندی خوبی نظیر ویلی لیپن، هری دخاویر، آلفرد نیهوس، دنیس خنتار، سدریک فان درگون، امانوئل پرای و دونیل مالن داشته و حالا با تلاش برای به خدمت گیری فان دایک، می‌خواهد از این تجربه نیک نهایت استفاده را بکند.

*انتقالی که راحت نیست

طبق آنچه منابع نزدیک به زردپوشان گزارش می‌دهند، قرارداد هوملس ۳۵ ساله با بروسیا تا پایان فصل جاری است که احتمالا تمدید نخواهد شد که سران باشگاه نیز با جذب فان دایک دنبال پرکردن جای مدافع کهنه کار هستند.

اگر چه با توجه به ارزش بالایی که مدافع هلندی برای لیورپولی‌ها دارد، به نظر نمی‌آید انتقالش به تیم بوندس لیگایی راحت باشد. زیرا منابع نزدیک به باشگاه می‌گویند

در صورت قطعی شدن سرمربیگری آرنه اسلات به جای کلوپ، مربی هلندی اولویت اول کاری اش، گفتگو با فان دایک و صلاح خواهد بود. گویا مربی تازه وارد به کارایی بیشمار این دو چهره اعتقاددارد. او با حفظ فان دایک، فرماندهی هم زبان خویش را خواهد داشت که راحت‌تر مفاهیم و خواسته هایش را به تیم منتقل می‌کند. همچنین با راضی کردن صلاح برای ماندن، تلاش خود را برای قدرت بخشیدن به خط آتش تیم آغاز خواهد کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فلش بک؛ اولین مصاحبه صلاح پس از پیوستن به لیورپول؛ آرزویم بازی در این تیم بود / زیرنویس فارسی
  • یک آسیایی گزینه لیورپول برای جایگزینی صلاح
  • بازیگر سینما و پیشنهاد کتابی مرموز
  • صلاح خودخواه‌ترین بازیکنی است که دیده‌ام!
  • قرمز‌ها دل نگران خروج ستاره‌ها در دوران «پسا کلوپ»؛ آیا محمد صلاح و فان دایک از لیورپول می‌روند؟
  • غیبت لوکاس هرناندز در یورو 2024؛ دوری 6 الی 7 ماهه بازیکن فرانسوی از میادین
  • رباط صلیبی لوکاس هرناندز پاره شد؟
  • ترس در پاریس؛ رباط صلیبی لوکاس هرناندز پاره شد؟
  • اصطلاح حشاشین مربوط به ترور فرماندهان صلیبی است
  • شاید صلاح این پیراهن لیورپول را به تن نکند!